POUR OVER
Ζυγίζω τους κόκκους του καφέ.
Tip: Η προτεινόμενη δοσολογία είναι 18 γρ. καφέ για μια κούπα 180 ml.
Αλέθω τον καφέ λίγο πριν την χρήση του.
Tip: Προτείνουμε μέτρια άλεση. Περίπου όσο το μέγεθος του αλατιού.
Φέρνω τη θερμοκρασία του νερού που θα χρησιμοποιήσω στους 92-94ο C.
Tip: Προτείνουμε τη χρήση νερού με χαμηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά άλατα για καλύτερο αποτέλεσμα.
Προσθέτω ένα χάρτινο φίλτρο μέσα στη συσκευή για pour over.
Διαβρέχω το χάρτινο φίλτρο με ζεστό νερό για να εξαλειφθεί η γεύση του χαρτιού.
Τοποθετώ τη συσκευή για pour over πάνω στη ζυγαριά και παίρνω απόβαρο.
Προσθέτω τον καφέ μέσα στη συσκευή για pour over και παίρνω ξανά απόβαρο.
Tip: χτυπάω ελαφρά την συσκευή ώστε να γίνει επίπεδη η επιφάνεια του καφέ.
Ρίχνω 30-50 γρ. νερό για να διαβρεχτεί ο καφές.
Περιμένω 20-30 δευτερόλεπτα.
Tip: Αυτή η τεχνική ονομάζεται blooming και επιτρέπει την απελευθέρωση του CO2 και άλλων αερίων του καφέ.
Προσθέτω το υπόλοιπο νερό σχηματίζοντας ομόκεντρους κύκλους.
Tip: Όταν ρίχνω το νερό αποφεύγω τα τοιχώματα της συσκευής pour over και σημαδεύω μόνο τον καφέ.
Ανακινώ ελαφρά τη συσκευή του pour over ώστε να δημιουργήσω μια μικρή «αναταραχή».
Tip: Αυτό επιτρέπει την ομοιογενή εκχύλιση.
Αφήνω τον καφέ να εκχυλιστεί μαζί με το νερό για περίπου 2.5 – 3.5 λεπτά.
Tip: Η συνολική εκχύλιση καθορίζεται από το μέγεθος της άλεσης του καφέ. Η πιο χοντρή άλεση επιτρέπει την γρηγορότερη εκχύλιση, ενώ η λεπτότερη άλεση την πιο αργή εκχύλιση.
Σερβίρω σε μια κούπα.