Συνταγές για άψογα ροφήματα καφέ

BLOG
Ανακαλύπτοντας συνταγές για άψογα ροφήματα καφέ
Συνταγές για άψογα ροφήματα καφέ

«Ο καφές είναι ένας», αλλά οι τρόποι παρασκευής του είναι πολλοί και αν συνυπολογίσουμε όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα, από τους καρπούς του καφεόδεντρου μέχρι τη στιγμή που φτάνουν στο φλιτζάνι μας, τότε έχουμε έναν πραγματικά μεγάλο αριθμό «διαφορετικών» καφέδων που παίρνουμε κάθε φορά.

 

Η αλήθεια είναι πως ο τρόπος «που πίνει» ο καθένας τον καφέ του, είναι θέμα γούστου, κατά βάση. Άλλοι υποστηρίζουν ότι τους αρέσει ελαφρύς, άλλοι «δυνατός», άλλοι γλυκός και άλλοι με σιρόπι καραμέλας και χίλιους δύο άλλους συντελεστές που, στο τέλος, δημιουργούν ένα ρόφημα που «απλώς» περιέχει και καφέ. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι από περιοχή σε περιοχή του πλανήτη αλλάζει επίσης ο τρόπος που οι άνθρωποι πίνουν τον καφέ τους. Τρανό παράδειγμα αυτής της κατηγορίας είναι ο φραπές που πίνουμε στην Ελλάδα και τον οποίο δεν θα βρούμε να προσφέρεται σε καφετέριες του εξωτερικού, εκτός κι αν πρόκειται για περιοχές στις οποίες ανθίζει η ομογένεια.

Κάθε καφές είναι και μία συνταγή

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε, αρχικά, πως κάθε καφές είναι και μία συνταγή. Οι ειδικοί του καφέ γνωρίζουν πως υπάρχουν, αρχικά, οι επονομαζόμενες «βασικές συνταγές», οι οποίες βέβαια επιδέχονται τροποποιήσεις, αναλόγως με το προφίλ των πελατών και τις επιλογές τους. Είναι όμως σημαντικό κάθε barista καφέ να γνωρίζει τον βασικό κορμό και εν συνεχεία, να προβαίνει σε όποια τροποποίηση επιθυμεί ο ίδιος ή οι πελάτες του.

 

Αναλυτικά και συγκεκριμένα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι για έναν μονό espresso χρειαζόμαστε 8 με 12 γραμμάρια καφέ, ενώ για έναν διπλό espresso, 14 με 20 γραμμάρια καφέ. Αντίστοιχα, η ποσότητα ροφήματος σε έναν μονό espresso είναι 16 με 19 γραμμάρια, δηλαδή 25 με 30 ml, ενώ σε έναν διπλό espresso είναι 32 με 38 γραμμάρια, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 50 με 60 ml.

 

Στην παρασκευή του καφέ, η ακρίβεια και η συνέπεια ως προς τη διαδικασία, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο ως προς το τελικό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό, είναι σαφές ότι στην περίπτωση που ο καφές που έχουμε επιλέξει να παρασκευάσουμε είναι στα 16 γραμμάρια, για παράδειγμα, τότε πρέπει να θεωρούμε δεδομένο πως όταν στη μηχανή μας τοποθετούμε 15 γραμμάρια ή 17 γραμμάρια καφέ, τότε το αποτέλεσμα, κάθε φορά θα διαφοροποιείται και η γεύση που θα φτάνει στο στόμα μας, θα έχει σημαντικές αποκλίσεις.

coffee2
Πώς φτιάχνεται ο καφές που προτιμάμε

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως, μέχρι πολύ πρόσφατα, όταν κάποιος από εμάς επέλεγε να ζητήσει έναν «πιο εξειδικευμένο» καφέ από «έναν φίλτρου σκέτο» ή έναν «μονό espresso σκέτο», τότε δεν ήταν απολύτως βέβαιος πως αυτό που θα ερχόταν στο φλιτζάνι του, θα ήταν το ζητούμενο. Αυτό, διότι πολλοί δεν ακολουθούν τις βασικές συνταγές του καφέ, αλλά προχωρούν και εφαρμόζουν τις δικές τους τροποποιήσεις, παρουσιάζοντάς τες ως «το δεδομένο»: Ένας espresso macchiato, για παράδειγμα, παρασκευάζεται από μία δόση espresso και λίγο αφρόγαλα -δεν είναι όμως σπάνια εξαίρεση να τον δούμε να παρασκευάζεται και με φρέσκο γάλα, όσο μεγάλη κι αν μας φαίνεται η απόκλιση!

 

Τι πρέπει να γνωρίζουμε, λοιπόν, για τις βασικές συνταγές του καφέ;

  • Espresso, σημαίνει «μονός» καφές, αναλόγως με τα γραμμάρια καφέ (8-12) που έχουμε επιλέξει
  • Espresso Macchiato σημαίνει καφές με λίγο αφρόγαλα
  • Latte σημαίνει espresso με γάλα και λίγο αφρόγαλα
  • Flat White σημαίνει espresso με γάλα
  • Cappuccino σημαίνει espresso με ίση ποσότητα από γάλα και αφρόγαλα
  • Mocha σημαίνει espresso με ζεστή σοκολάτα και γάλα
  • Doppio σημαίνει διπλός espresso
  • Long Black σημαίνει μονός espresso, του οποίου το φλιτζάνι γεμίζει με καυτό νερό
coffee 3

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε, σε κάθε περίπτωση, είναι πως όσο πιο «σκέτος» είναι ο καφές μας, τόσο καλύτερα απολαμβάνουμε την αυθεντική του ποιότητα. Επίσης, αξίζει να θυμόμαστε πως ναι μεν, αυτές είναι οι βασικές συνταγές του καφέ -μια διεθνής «γλώσσα» συνεννόησης για τους λάτρεις του ροφήματος- όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούμε να προχωρήσουμε και σε παραλλαγές, η κρίση των οποίων βρίσκεται μόνο στον… ουρανίσκο μας.