H Ποικιλία Geisha
Η πρώτη αναφορά της ποικιλίας γίνεται το 1936 από τον Βρετανό Πρόξενο στην Αιθιοπία που αναφέρει την ύπαρξή της στην περιοχή Gesha, της ζώνης Keffa.
Στην αρχή, τράβηξε το ενδιαφέρον των ερευνητών για την μεγάλη ανοχή των φύλλων της σε ασθένειες (CLR) και όχι για το γευστικό της προφίλ. Η ποικιλία προϋπήρχε και συμμετείχε στους καφέδες που παρήγαγε η Αιθιοπία καθώς αποτελεί μέρος της μεγάλης οικογένειας των Αιθιοπικών Ποικιλιών.
Το 1953 στέλνονται δείγματα στον ερευνητικό σταθμό Lyamungu της Τανζανίας για να εξεταστεί ως προς τα χαρακτηριστικά και τη δυναμική της. Η ποικιλία επιβεβαιώνει την ανθεκτικότητα της αλλά φαίνεται ότι δεν καλύπτει την ανάγκη των καλλιεργητών για μεγάλες παραγωγές.
Το μεγάλο ταξίδι στην ήπειρο της Αμερικής συμβαίνει το 1953, όταν μεταφέρεται στο Κέντρο Έρευνας και Διδασκαλίας Τροπικής Αγρονομίας (CATIE) στην Κόστα Ρίκα. Εκεί καταγράφεται με το κωδικό όνομα Τ2722.
Κατά τη μεταφορά της φαίνεται να συμβαίνει, από ένα λάθος, η μετονομασία της από Gesha σε Geisha. Με το όνομα αυτό, θα γίνει γνωστή στον υπόλοιπο κόσμο, σχεδόν μισό αιώνα αργότερα.
Καθώς έχει χαμηλή ποσοτική απόδοση, οι καλλιεργητές της Κόστα Ρίκα δεν της δίνουν την απαραίτητη προσοχή, και το 1960, περνάει σε αγρότες του Παναμά σαν δώρο.
Εκεί ξεκινάει το μαγικό της ταξίδι. Η οικογένεια Peterson, ιδιοκτήτες της φάρμας La Esmeralda στην περιοχή Boquete του Παναμά, δοκιμάζει την συγκεκριμένη ποικιλία το 2003 και αντιλαμβάνεται τη διαφορετικότητα της.
Την επόμενη χρονιά, παίρνει την απόφαση να συμμετέχει στο διαγωνισμό Best of Panama και να ανταγωνιστεί τους καλύτερους καφέδες του Παναμά. Το αποτέλεσμα; Η Geisha λαμβάνει την πρώτη θέση και σπάει κάθε ρεκόρ σε υψηλές βαθμολογίες αλλά και τιμές δημοπρασίας πράσινου καφέ.
Κατά τη διάρκεια της γευστικής αξιολόγησης, ο καφές λίγο έλειψε να αποκλειστεί από τη διαδικασία. Υπήρχαν υπόνοιες ότι αυτός ο καφές δεν μπορεί να είναι από Παναμά και μοιάζει με Αιθιοπικό! Εν μέρει μπορούμε να πούμε ότι είχαν δίκιο!
Η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με την εξαιρετική ποιότητα που δίνει στην κούπα, δίνοντας γευστικά χαρακτηριστικά από λουλούδια, γιασεμιού και ροδάκινου.
Η ποικιλία αυτή καλλιεργείται πλέον και σε άλλες περιοχές, όπως η Κολομβία, το Ελ Σάλβαδορ αλλά και το Μαλάουι ενώ δίνει ιδιαίτερα γευστικά προφίλ αναλόγως της περιοχής!