Αποθήκευση Φρεσκοκαβουρδισμένου Καφέ
Το άρωμα που αναδύεται από ένα σωστά αποθηκευμένο κουτί καφέ είναι αξεπέραστο. Σε αυτό θα συμφωνήσουν οι περισσότεροι από όσους αγαπούν τον καφέ – αν όχι όλοι. Η διαδικασία αυτή είναι άλλωστε από τις πιο αγαπημένες όσων αυτοαποκαλούνται «λάτρεις του καφέ»: Το άρωμα που αναδύει ο καφές, όχι μόνο στο φλιτζάνι, αλλά και στο κουτί, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.
Πώς επιτυγχάνεται αυτό όμως; Πώς από το καβούρδισμα, τη διαδικασία κατά την οποία ο καφές αποκτά σώμα, άρωμα και γεύση, μπορούμε να τον διατηρήσουμε σε άριστη κατάσταση μέχρι τον καταναλωτή; Η διαδικασία – «κλειδί» που ακολουθεί το καβούρδισμα είναι η κατάλληλη αποθήκευση. Το ένα σκέλος της έχει να κάνει με το τι ακολουθεί ακριβώς μετά το καβούρδισμα και το άλλο, που αφορά στον καταναλωτή απευθείας, έχει να κάνει με την αποθήκευση της συσκευασίας του καφέ πριν την κατανάλωση.
Αρχικά, λοιπόν, πρέπει να γνωρίζουμε πως κατά την διάρκεια του καβουρδίσματος, οι κόκκοι του καφέ δέχονται διοξείδιο. Το διοξείδιο αυτό είναι απαραίτητο να φύγει, κάτι που επιτυγχάνεται με μία απλή διαδικασία: Ο καφές πρέπει να «ηρεμήσει» προτού συσκευαστεί, να παραμείνει δηλαδή σε ειδικά ΣΙΛΟ, σε μεγάλες αποθήκες για κάποιες ώρες. Κατόπιν συσκευάζεται σε ειδικές συσκευασίες, σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα αποκλειστεί η υγρασία.
Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ο καφές τείνει να συμπεριφέρεται όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, από τον οποίο έχουμε αφαιρέσει κάτι και ο οποίος αναζητά αυτό ακριβώς. Όταν στα χέρια μας έφτασε ο πράσινος καφές, πριν το καβούρδισμα δηλαδή, είχε υγρασία. Με το καβούρδισμα, η υγρασία αυτή αφαιρέθηκε παντελώς, με αποτέλεσμα τώρα ο καφές να την αναζητά. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει εμείς να διαφυλάξουμε ότι δεν θα συμβεί, προκειμένου να διατηρήσουμε την ποιότητά του με τον καλύτερο τρόπο – να προστατεύσουμε, δηλαδή, τον καφέ από την υγρασία.
Πέρα από τις αεροστεγώς κλεισμένες συσκευασίες, υπάρχει ακόμα ένας παράγοντας που πρέπει να προσέξουμε και αυτός δεν είναι άλλος από το μέρος στο οποίο αποθηκεύουμε τον καφέ μας. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε να αποθηκεύουμε τις συσκευασίες του καφέ μακριά από σημεία με υγρασία μέσα στο σπίτι ή στην επιχείρησή μας, καθώς είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο καφές θα προσπαθήσει να την απορροφήσει, χάνοντας σε ποιότητα.
«Εχθροί» του καφέ, όμως, εκτός από την υγρασία, θεωρούνται και οι πάσης φύσεως μυρωδιές. Όπως οι κόκκοι του καφέ «τραβούν» την υγρασία, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις μυρωδιές, τις οποίες ο καφές τείνει να απορροφά. Στο συγκεκριμένο σημείο, μπορούμε να θυμηθούμε αυτό που συνήθιζαν να κάνουν οι παλιές νοικοκυρές όταν ήθελαν να απαλλάξουν το ψυγείο τους από δυσάρεστες μυρωδιές: Αρκούσε να τοποθετήσουν μέσα μία ποσότητα ελληνικού καφέ, καθώς ο καφές σε σύντομο χρονικό διάστημα, απορροφά τη μυρωδιά και το ψυγείο είναι πεντακάθαρο!
Η αίσθηση του «χαλασμένου» καφέ όταν ανοίγουμε μία συσκευασία που έχει απορροφήσει υγρασία ή μυρωδιές είναι φανερή ακόμα και στην όψη. Πιθανώς έχει τύχει σε πολλούς από εμάς να ανοίξουν μετά από καιρό μία συσκευασία, για παράδειγμα, στιγμιαίου καφέ που είχε μείνει για καιρό «ξεχασμένη» σε ένα ντουλάπι με υγρασία: Ο καφές έχει χάσει την υφή του και μοιάζει με μία συμπαγή «μάζα», ενώ αναδύεται και η χαρακτηριστική μυρωδιά της υγρασίας. Αυτός ο καφές λοιπόν έχει χάσει την αρωματική του ένταση και παράλληλα, εφόσον ετοιμαστεί σε ρόφημα, διαπιστώνουμε ότι έχει χάσει και τη γεύση του και είναι πιθανότατα πολύ πικρός – άρα δεν μπορούμε πλέον να τον καταναλώσουμε. Το ίδιο συμβαίνει με όλους τους καφέδες, τον ελληνικό, τον στιγμιαίο, τον φίλτρου και τον εσπρέσο.
Είναι λοιπόν σαφές πως η κατάλληλη αποθήκευση είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό στάδιο, προκειμένου να φτάσει στον καταναλωτή ο καφές με τη σωστή γεύση, με τα σωστά αρώματα. Εφόσον διασφαλίσουμε ένα δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και έναν χώρο με τη λιγότερη δυνατή υγρασία και μυρωδιές, είναι σχεδόν βέβαιο πως ο καφές μας δεν θα χάσει σε άρωμα και γεύση – θα είναι, για καιρό, όπως την πρώτη ημέρα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως από την περισυλλογή του καρπού του καφέ από το δέντρο, τον διαχωρισμό του, την επεξεργασία του και μέχρι το καβούρδισμά του, ο καφές διατηρεί ένα ποσοστό υγρασίας, που όμως είναι «εμπόδιο» στο να τον απολαύσουμε όπως πρέπει – σε όλη τη μεγαλειότητά του. Η σωστή αποθήκευση του καφέ, ένα «στάδιο» πριν την κατανάλωση, οφείλει να διατηρήσει το επίπεδο του προϊόντος, ένα επίπεδο που έχει δημιουργηθεί με προσεκτικές και μελετημένες συνθήκες σε όλες τις φάσεις που έχουν προηγηθεί για να φτάσει ο καρπός από τα κλαδιά του καφεόδεντρου στο ποτήρι μας.