Espresso VS Φίλτρου
Πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε συζητήσεις και αναλύσεις σχετικά με το ποιος είναι ο πιο δυνατός καφές;
Θα ξεκινήσουμε διακρίνοντας το παραπάνω ζήτημα σε δύο ομάδες.
- Δυνατός ή Ελαφρύς σε Ένταση
Περιεκτικότητα Καφεΐνης στο φλιτζάνι
Η ένταση ενός καφέ καθορίζεται από τα πόσα στερεά διαλυτά περιέχονται σε ένα ρόφημα, σε συνάρτηση με την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούμε. Το ποσοστό των συνολικών Στερεών Διαλυτών σε ένα καφέ φίλτρου είναι 1.15 – 1.45 % ενώ για ένα καφέ εσπρέσο υπολογίζεται σε 8-10 %. Είναι εύκολο να αντιληφθούμε ότι ένας καφές εσπρέσο είναι πιο δυνατός σε ένταση.
Προς χάριν ευκολίας, εάν πάρουμε σαν δεδομένο ότι για την παρασκευή των δύο ροφημάτων θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο προϊόν (προέλευση, ποικιλία και επεξεργασία) και την ίδια ποσότητα αλεσμένου καφέ – έστω 17 γραμμάρια - τότε και στις δύο περιπτώσεις τα Στερεά Διαλυτά στο φλιτζάνι θα είναι περίπου 3,5 γραμμάρια. Αυτό που αλλάζει μόνο είναι η ποσότητα του νερού στο τελικό ρόφημα. Δηλαδή, περίπου 35 γραμμάρια στον διπλό εσπρέσο αναλογικά και 240 στον καφέ φίλτρου.
Αφού η ποσότητα των στερεών διαλυτών θα είναι η ίδια στις δυο παρασκευές και γνωρίζοντας ότι η καφεΐνη υδρολύεται στην πρώτη φάση μίας εκχύλισης, συμπεραίνουμε ότι και η ποσότητα την καφεΐνης θα είναι η ίδια!
Ο λόγος που πολλές φορές αναφέρεται ότι ο εσπρέσο περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης είναι πιθανό να οφείλεται στο γεγονός ότι πιο συχνά σε αυτό το τύπο καφέ συναντάμε blends με καφέ του είδους C. Canephora που περιέχει σε αρκετές περιπτώσεις τη διπλάσια ποσότητα καφεΐνης.
Συνεπώς, για την ποσότητα της καφεΐνης που περιέχεται σε ένα ρόφημα θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας μόνο δύο παράγοντες:
- Το ποσοστό της καφεΐνης που περιέχει ο καφές σαν προϊόν
- Τα γραμμάρια του καφέ που χρησιμοποιούμε για την εκχύλιση