Blend, single origin ή single variety

BLOG
Blend, single origin ή single variety
Blend, single origin ή single variety

Ο καφές που φτάνει στο ποτήρι και στο φλιτζάνι του καταναλωτή δεν είναι σε καμία περίπτωση «ένας και μοναδικός», δηλαδή ίδιος. Αντίθετα, υπάρχουν διάφορες παραλλαγές που αφορούν είτε στην καλλιέργεια, είτε στη συγκομιδή, είτε στην επεξεργασία του κόκκου του καφέ, που τελικά οδηγεί και σε διαφοροποιημένο αποτέλεσμα.

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα είδη του καφέ Arabica και Robusta διαθέτουν το καθένα αρκετές ποικιλίες – που στην περίπτωση του Arabica ειδικά, μπορεί να είναι και δεκάδες. Οι εταιρείες που συλλέγουν τον καφέ όμως επιλέγουν να προχωρήσουν σε διάφορες μείξεις των ειδών και των ποικιλιών αυτών, προκειμένου να δημιουργηθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Έτσι λοιπόν καθορίζεται το είδος του καφέ που επιλέγουμε, σε πρώτο επίπεδο, με βάση το Βlend.

Τι είναι ένας Blend καφές

Με τον όρο αυτό, Blend, ονομάζουμε κάθε καφέ, οι κόκκοι του οποίου ανήκουν σε περισσότερα από ένα είδη ή ποικιλίες. Μπορεί δηλαδή να είναι ένα μείγμα Robusta και Arabica, μπορεί όμως να είναι διαφορετικών προελεύσεων ή  ποικιλιών. Οι συνδυασμοί, όπως είναι σαφές, είναι αμέτρητοι και κάθε φορά το τελικό αποτέλεσμα που φτάνει στον καφέ μας ως ρόφημα είναι ξεχωριστό. Όπως είναι επίσης κατανοητό, η πρόκληση της δημιουργίας του καλύτερου Blend, αναλόγως του κοινού στο οποίο απευθύνεται κάθε φορά, είναι τεράστια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνεχώς νέα Βlends που κερδίζουν το ενδιαφέρον του καταναλωτή. Συνήθως, χωρίς όμως αυτό να είναι υποχρεωτικός ή απαράβατος κανόνας, κάθε είδος ή ποικιλία καφέ που «μπαίνει» σε ένα blend, έχει κατ’ ελάχιστο ένα ποσοστό 25-30% του συνολικού μείγματος, ώστε να μπορούν να αναδειχθούν τα χαρακτηριστικά.

2
Οι διαφορετικοί τύποι του καφέ

Εκτός από τους καφέδες Blend όμως, συναντάμε και άλλους τύπους καφέ, οι οποίοι ονομάζονται Single Origin, Single Variety και Single Estate.

Αναλυτικά, ένας Single Origin καφές είναι αυτός που προέρχεται από μία συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να παίρνουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του είδους και της ποικιλίας, αλλά, ιδίως, τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία καλλιεργείται: Το έδαφος, το μικροκλίμα και οι καιρικές συνθήκες που μπορεί να επηρεάζουν τη συγκεκριμένη καλλιέργεια (ας μην ξεχνάμε πως ο καφές είναι ένα γεωργικό προϊόν), διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Ένα χαρακτηριστικό τέτοιο προϊόν είναι ο καφές Honduras του Buondi Craft, ένας Single Origin 100% Arabica, που παρασκευάζεται από ποικιλίες που καλλιεργούνται μόνο στην Ονδούρα.

Στη συνέχεια έχουμε τους καφέδες Single Variety, που στα ελληνικά ονομάζονται «μονοποικιλιακοί». Όπως είναι σαφές από το όνομά τους, πρόκειται για καφέδες που παρασκευάζονται από μία μόνο, συγκεκριμένη ποικιλία Robusta ή Arabica, όπως για παράδειγμα ο καφές Yellow Bourbon από τον οποίο προέρχεται ο Λουμίδης Μονοποικιλιακός. Οι μονοποικιλιακοί καφέδες έχουν πολύ συγκεκριμένο γευστικό προφίλ, ενώ, καθώς, όπως προαναφέραμε, ο καφές είναι γεωργικό προϊόν, υπάρχει πολύ ισχυρή πιθανότητα, η σοδιά μίας χρονιάς και της επόμενης, να μην δώσουν ακριβώς το ίδιο γευστικό αποτέλεσμα – κάτι που πάντως δεν είναι εύκολα αντιληπτό από τον μέσο καταναλωτή, καθώς ο καφές που φτάνει στο φλιτζάνι του έχει υποστεί την κατάλληλη επεξεργασία.

3

Single Estate ονομάζεται ο καφές που προέρχεται από μία συγκεκριμένη φάρμα, η οποία ευλόγως, δίνει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά στον καφέ, ακόμα και εάν αυτός δεν ανήκει σε ένα μόνο είδος. Ένα παράδειγμα ως προς αυτό το χαρακτηριστικό είναι οι καφέδες που προέρχονται από φάρμες στην Αιθιοπία, όπου σε ένα κτήμα, μπορεί να καλλιεργούνται πολύ περισσότερες από μία ποικιλίες Arabica. Οι καρποί όλων αυτών των καφεόδεντρων του συγκεκριμένου κτήματος μπορούν να αποτελέσουν τελικά έναν καφέ Single Estate, με τα δικά του χαρακτηριστικά.

Αξίζει να γνωρίζουμε πως υπάρχει και η κατηγορία Microlot. Σε αυτή την κατηγορία συναντάμε καφέδες υψηλής ποιότητας με τις περισσότερες πληροφορίες, όπως το μικροκλίμα στο σημείο, το υψόμετρο, τον τρόπο συγκομιδής, την επεξεργασία, που συνήθως είναι πειραματική, να αναγράφονται σε μια ετικέτα Microlot καφέ. Για αυτό το λόγο η ποσότητα της παραγωγής είναι αρκετα μικρή (1-3 κιλά) και με μεγάλο κόστος.