Κρίση Νερού & Καφές

BLOG
WATER CRISIS: Πόσο νερό χρειάζεται τελικά μια κούπα καφέ?
1

Το νερό είναι ένας πολύτιμος πόρος, απαραίτητος για την επιβίωση και την ευημερία όλων των ζωντανών όντων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Το σώμα μας αποτελείται από περίπου 60% νερό, το οποίο έχει ζωτικό ρόλο σε πολλές από τις σωματικές μας λειτουργίες.
Είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα για τη διατήρηση και προστασία αυτού του πολύτιμου πόρου για τις μελλοντικές γενιές, αλλά πως αυτό συνδέεται με την αγαπημένη μας συνήθεια – την παρασκευή μιας κούπας καφέ?

 

Το μεγάλο ταξίδι του καφέ ξεκινάει από την τροπική ζώνη και τις χώρες στις οποίες φύεται. Από πολύ νωρίς, η φύση φροντίζει να χαρίζει τις απαραίτητες ποσότητες νερού που απαιτεί η ανάπτυξη του καφεόδεντρου με τις συχνές βροχοπτώσεις και την υψηλή υγρασία, που χαρακτηρίζουν το τροπικό κλίμα. Όταν τα δέντρα μεγαλώσουν και καρποφορήσουν επαρκώς, ακολουθεί η συγκομιδή. Στο στάδιο αυτό, συχνά συναντάμε τη χρήση αλόγιστων ποσοτήτων νερού, προκειμένου να καθαριστούν και να διαχωριστούν τα ώριμα κεράσια του καφέ, από την υπόλοιπη σοδειά. Στη συνέχεια, ο εκάστοτε αγρότης καλείται να επιλέξει την μέθοδο με την οποία θα επεξεργαστεί τον καφέ του διαλέγοντας κυρίως ανάμεσα από τις τρεις βασικές μεθόδους, στις οποίες το νερό είτε αποτελεί βασικό παράγοντα, είτε απουσιάζει εντελώς. Η μέθοδος αποξήρανσης ολόκληρου του καρπού κάτω από τον ήλιο, δεν απαιτεί τη χρήση νερού, ενώ κατά την εναλλακτική μέθοδο της αποξήρανσης μετά από την αφαίρεση της σάρκας του καρπού, χρησιμοποιείται μια ελεγχόμενη ποσότητα. Η τρίτη βασική επεξεργασία καφέ που συναντάμε, η μέθοδος αφαίρεσης της σάρκας και στη συνέχεια, ξεπλύματος των κόκκων πριν αυτοί απλωθούν στον ήλιο, απαιτεί ομολογουμένως την μεγαλύτερη ποσότητα νερού.

 

Κάθε μια από τις παραπάνω πολύτιμες μεθόδους, καταφέρνει να δώσει στο τελικό προϊόν το μοναδικό του προφίλ και να τονίσει τον χαρακτήρα της καταγωγής του. Ευθύνη όλων μας είναι η σωστή διαχείριση της ποσότητας του νερού που χρησιμοποιείται, αφού αυτό εξυπηρετήσει το σκοπό της αντίστοιχης επεξεργασίας. Η εγκατάσταση συστημάτων φιλτραρίσματος και η υπεύθυνη επιστροφή του καθαρού νερού στη φύση θα πρέπει να αποτελεί μέλημα τόσο των ανθρώπων μιας φάρμας, όσο και του καταναλωτή, καθώς αυτός οφείλει να γνωρίζει, να στηρίζει και να κάνει υπεύθυνες επιλογές.

Στη μέση όλων αυτών, έρχεται ο ρόλος του barista του αγαπημένου μας coffeeshop, ο οποίος από το δικό του ρόλο, οφείλει να σέβεται το περιβάλλον, ελαχιστοποιώντας τη ποσότητα νερού που χρησιμοποιεί κατά την παρασκευή των ροφημάτων του. Η χρήση νερού για ξεπλύματα και ροή εκτόνωσης της μηχανής espresso, θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, έτσι ώστε να εξυπηρετείται ο σκοπός χωρίς σπατάλη. Υπολογίζεται πως κατά μέσο όρο σήμερα, ένα κιλό πράσινου καφέ χρειάζεται περισσότερα από 30 λίτρα νερού σε όλο του το ταξίδι, μέχρι να τον απολαύσουμε. Η προστασία και η διατήρηση του νερού είναι ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ύπαρξη των μελλοντικών γενεών, και φαίνεται πως είναι στο χέρι μας να τη διαφυλάξουμε.