Βιωσιμότητα πίσω από το bar
BLOG
ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ BAR
Από τις φάρμες μέχρι και το φλιτζάνι του καφέ που καταλήγει στον καταναλωτή, η βιωσιμότητα θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας, επιχειρηματίες και baristas.
H εξοικονόμηση ενέργειας είναι στόχος όλων μας, πόσο μάλλον των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, οι οποίοι σηκώνουν το μεγάλο βάρος της κατανάλωσης ενέργειας. Ποιος δεν αναρωτήθηκε άλλωστε αν πρέπει να απενεργοποιήσει τη μηχανή του καφέ, την ώρα που κλείνει το μαγαζί του; Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η οικονομία και η βιωσιμότητα κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Ας δούμε πιο αναλυτικά τα κρίσιμα σημεία που μπορούν να κάνουν τη διαφορά:
- Μια μηχανή espresso, πιθανόν να χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να ζεσταθεί όταν επαναλειτουργήσει, από όση θα ξόδευε διατηρώντας σταθερή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όμως, πόσες είναι τελικά αυτές οι ώρες αναμονής; Και μήπως υπάρχουν περισσότεροι από τους προφανείς παράγοντες; Η καθημερινή θέρμανση και ψύξη αυξάνουν το σχηματισμό αλάτων στο εσωτερικό των μηχανών, κάτι που σε συνδυασμό με τη θερμική καταπόνηση των μετάλλων που διαστέλλονται και συστέλλονται προκαλεί, μακροπρόθεσμα, απροσδόκητα κόστη αλλά και περιβαλλοντική επιβάρυνση. Τελευταία αναπτύσσονται καινοτομίες σε σύγχρονο εξοπλισμό που μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας έως και κατά 40%. Επιπλέον, οι σύγχρονες μηχανές καφέ διαθέτουν τη λειτουργία “αναμονής” (standby mode) ή “χαμηλής κατανάλωσης” (eco mode).
- Πάρε τον έλεγχο, πίσω από το bar, ξεκινώντας με την αυτοματοποιημένη κίνηση του flushing! Η ποσότητα που πραγματικά εξυπηρετεί τη λογική του flush, δεν υπερβαίνει τα 30ml νερού. Μια γρήγορη αναγωγή σε ετήσια κατανάλωση, μας πείθει για μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό στο περιβάλλον, αφού η ποσότητα που σπαταλάται είναι σχεδόν η διπλάσια από το νερό που χρειάζεται ένας άνθρωπος για ένα ολόκληρο έτος. Και τί συμβαίνει με το γάλα και την ποσότητα που χάνεται; Δεν είναι τυχαία η κυκλοφορία αυτόματων μηχανών, ελεγχόμενης ποσότητας γάλακτος που χρησιμοποιείται για τις παρασκευές ροφημάτων.
- Η εναρμόνιση των δικών μας αναγκών, με αυτές του περιβάλλοντος, φαίνεται να γεννά ιδέες και για τα υποπροϊόντα. Με πρωτοβουλία κάποιων εταιρειών, συλλέγεται το αδιάλυτο μέρος του καφέ (coffee pucks) προκειμένου να αξιοποιηθεί ως λίπασμα ή για τη δημιουργία άλλων προϊόντων.
- Τέλος, πίσω στις φάρμες, εκεί όπου ξεκινούν όλα, υπάρχει ο σεβασμός που χρειάζεται ο πλανήτης μας; Οργανισμοί παγκόσμιας φήμης στέκονται δίπλα στη φάρμα και το περιβάλλον, θέτοντας και τηρώντας προϋποθέσεις ασφαλούς χρήσης λιπασμάτων, διασφαλίζοντας την ισορροπία του οικοσυστήματος.
Καλά νέα λοιπόν για όσους αγαπούν να σερβίρουν καφέ, αφού φαίνεται πως υπάρχουν λειτουργικές λύσεις και είναι στο χέρι μας να τις εφαρμόσουμε.